
IESA Coaching Education Requirement  
Frequently Asked Questions 
 
General Information/Questions 
Q. What courses are available to me as a coach that must take coaching education course?  
A.  The following courses are approved for IESA coaches to take; 

IESA/ASEP Coaching Essentials 
Cost: $19.95 
Completed Online (avg. 2-3 hours) 
Tests: 2 - course test and IESA Bylaws test 
CPDU: 2 units 
 
IHSA/ASEP Coaching Principals 
Cost: $ 
Completed Online (avg. 40 hours) 
Tests: 2 - course test and IHSA Bylaws test 
CPDU: 40 units 
 
IHSA/ASEP Coaching Orientation 
Cost: $110 
Completed Online (avg. 5-6 hours) 
Tests: 2 - course test and IHSA Bylaws test 
CPDU: 5 units 
 
IHSA/NFHS Coaching Fundamentals Course 
Cost: $134 
Completed Online  
Tests: 3 - Course test, First Aid for Coaches, and IHSA Bylaws test 

 
Q. What does the phrase ‘regularly certified to teach in the schools of Illinois’ mean? 
A. You are a person who has fulfilled the requirements of state law to teach by the Illinois State 
Board of Education. 
 
Q. How often does a coach have to take the approved coaches education course? 
A. Once. 
 
Q. Where can a school check if a coach has taken a course? 
A. A school may look on the ASEP website by clicking on National Coaches Registry. If one of 
the above courses is mentioned then this coach had completed the requirement.  
www.asep.com 
 
Q. How do I obtain a copy of my ASEP certificate?  
A. to obtain a copy or replacement of your ASEP certificate, please contact the ASEP office. 
800-747-5698 
 
Q. where can I find information regarding the online coaching certification courses available?  
A. www.iesa.org and click on Citizenship on the left hand side of the webpage. Or scroll to the 
bottom of the IESA page and click on the ASEP logo which will take you directly to the IESA 
page on ASEP's website.  



 
Q. Retesting? If I fail the online exam(s) can I retake the test(s)? 
A. Yes, you can take any failed exam again. The charge to retake an exam is $10.00 
 
STUDENT TEACHERS 
Q. May a student teacher assist with the coaching of an athletic team? 
A. Yes, provided it is part of the student teaching experience. 
Q. May student teachers continue coaching their student teaching assignments after the regular 

student teaching period ends? 
A. Yes, provided their college or university authorizes the continuation. 
 
HIGH SCHOOL STUDENTS 
Q. I have a high school student assisting our wrestling squad. My head coach was ejected from 

the contest. May the high school student take over as the head coach for the remainder of the 
match? 

A. No. Your team would have to forfeit the remaining matches of the meet. 
Q. May the high school student we have assisting my volleyball coach be the only coach in the 

gym when my head coach had to miss practice? 
A. No. The high school student who is assisting can never assume coaching duties unless he/she 

is under the direct supervision of a coach qualified under bylaw 2.110.  
Q. May we use high school students to demonstrate skills at practice? 
A. One time, yes.  
Q. May a high school student serve as a manager?  
A. Yes 
 
VOLUNTEER COACHES 
Q. May a person volunteer to coach without pay at a member school? 
A. Yes. However, whether a person is paid to coach or is a non-paid volunteer, the person must 

meet the qualification requirements of By-law 2.110 and its sub-sections. 
 
RETIRED TEACHERS 
Q. Does the provision for coaching by retired teachers refer only to persons immediately retired 

from teaching, or to retired teachers regardless of the date of their retirement? 
A. The by-law simply states “...a retired teacher from a member school.” This statement is 

interpreted literally. It permits a school to utilize any retired teacher from a member school as 
a coach, without needing approval of the person as a non-faculty coach, provided the person 
remains certified to teach in the schools of Illinois. 

 
MINIMUM AGE OF NON-FACULTY COACHES  
Q.  Is there an age minimum for non-faculty and/or non-certified personnel who coach? 
A.  The Board of Directors interprets the provisions of this By-law to require non-faculty and/or 

non-certified coaches to be high school graduate or equivalent. 
 
CHEER COACHES 
Q. Do cheer coaches have to take a coach's certification test?  
A. No, cheer coaches are considered non-athletic coaches and simply must be approved by their 
Board of Education. The same holds true for music directors, speech coaches, and scholastic 
bowl coaches.  

 


